Bara för att hålla intresset...



igång för de få läsare vi har så kan vi säga att det kommer komma många recept under lovet, vecka 44. Vi båda har så mycket i skolan just nu så vi hinner inte med projektarbetet. Men det kommer ändras lite, vi kommer införa frukost blandannat. Det är trots allt dagens viktigaste mål och vi vet många av våra kompisar som inte är så förtjust i frukost. 

Så en liten uppdatering, och hoppas verkligen att ni vill hjälpa oss att testa våra måltider och ge oss kommentarer. :)

/Emelie & Sofia 

Tycker ni att denna ser god ut så ska ni vänta tills efter helgen, då kommer detta recept att komma ut! 



Hotan-totan med glass



Gillar du chokladbollsmet
? Då kan detta vara något för dig! Dehär är en efterrätt som min kompis lärde mig när vi gick i sisådär fjärde klass, som hon kallade "Hotan-totan" om jag inte minns fel. För oss sockersugna är detta en perfekt lösning och ingrediensarna är dessutom bas-grejer som man vanligtvis har i kylskåpet/skafferiet. Detta recept är avsett till 1 person.



Pris per pers:
ca 16 kr.
Tillagningstid: ca 5 min.
Kcal per portion: ca 230.

Ingredienser (mängden av varje ingrediens är en smaksak, men här är förslag på hur mycket):
ca 3/4 dl socker
ca 1 msk oboy eller kakao
ca 25 g smör eller margarin
ca 2 dl havregryn

Tillbehör:

Vaniljglass

Gör så här:

1. Smält smöret i en panna.
2. Tillsätt havregryn och blanda med smöret så att allt gryn blir "blött".
3. Rör ned socker och oboy/kakao.
4. Kontrollera så att de ser ut ungefär som på bilden ovan. Om inte - tillsätt lite mer av någon ingrediens.




Motivering: Själv älskar jag denna rätt (och jag är en riktig gottegris), men för dig som inte gillar sött särskilt mycket är detta inget bra alternativ. Varför den bara får 4/5 toasters är för att man kan bli lite less, MEN de man kan göra då är att ställa in Hotan-totan i kylen och spara. Den är lika god som kall och går även att värma upp!!


Pastasås med kyckling



Tyvärr har vi ingen bild på denna rätt. Detta recept är avsett till 1 person.

Pris per pers: ca 27 kr.
Tillagningstid: ca 20 min.
Kcal per portion: ca 652.

Ingredienser:
1 kycklingfilé
1,5 dl pasta
½ liten gul lök
1 vitlöksklyfta
Chili eller chilipulver
1 krm salt
½ krm peppar ev. 3 vrid på pepparkvarn
½ burk créme fraiche  
Ev. halvt paket bacon

Gör såhär:
1. Börja starta plattan för pastan och mät upp vattnet och strö över lite salt. När vattnet börjat koka häller du ner pastan.
2. Om du ska ha bacon kan du börja steka den och därmed kan du använda fettet från den istället för smör.
3. Skär kycklingen i små bitar och stek den tillsammans med löken.
4. Om du har en vitlökspress så pressar du ner den, annars kan du ta en kniv, platta ihop vitlöken sen skära den i små bitar.
5. Tillsätt kryddor du gillar i den mängd du tycker är lagom och tillsätt sedan créme fraiche när pastan kokat klart.



Motivering: Denna rätt gick fort och var riktigt god! Den passar även till alla tillfällen - till vardags eller helg. Använd gärna bacon om du gillar det, för jag, Emelie, tyckte att de blev superbra!

Kryddstark kräftsås & pasta



Sugen på att ha en god & billig middagsbjudning för vännerna? Här nedan tipsar vi om ett recept på en pastasås, som passar dig/er som gillar att ha de lite mer spicy! Receptet är för 6 portioner. (Detta recept är svårt att göra för mindre än 6 pers, eftersom kräftstjärtar inte säljs i småpack.)



Pris per pers: ca 18 kr.
Tillagningstid: ca 15 min.
Kcal per portion: ca 202.

Ingredienser:

300 gram kräftstjärtar
140 gram riven parmesanost
70 gram bladspenat
5 dl matlagningsgrädde
4 vitlöksklyftor
1 röd chili
svartpeppar
olja

Tillbehör:

6 portioner valfri pasta

Gör så här:
1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen
2. Skala och hacka vitlök fint.
3. Kärna ur och strimla chili fint.
4. Fräs vitlök och chili i olja på näst högsta värme i 30 sekunder.
5. Tillsätt bladspenat och sänk till medelvärme.
6. Rör om ordentligt och stek i 1 minut.
7. Koka upp grädde i en kastrull på näst högsta värme.
8. Sänk till medelvärme och tillsätt parmesan, chili, vitlök och spenat.
9. Låt puttra i 2 minuter.
10. Ta av kastrullen från plattan och rör i kräftstjärtar och ½ dl av vätskan de ligger i.
11. Smaka av med peppar och servera!


Motivering: Jag, Sofia, lagade denna middag hemma till min familj och alla tyckte att den var riktigt god! De enda negativa med denna rätt är att matlagningsgrädden blir väldigt rinnig (se bild ovan). Det man kan göra är att pröva byta ut den mot t.ex. créme fraiche, om man vill ha såsen lite fastare.

Bra att ha hemma:

Denna lista är tagen ur tidningen "Billiga veckan" från ICA. Detta är alltså grejor som finns i de mesta maträtter och som rubriken lyder - är "bra att ha hemma". Vissa är ju mer nödvändiga att ha än andra, men de tror vi att ni kan räkna ut själva.. :)

/Emelie & Sofia

RSS 2.0