Tacolåda


Kanske något av det godaste jag vet! Istället för att alltid göra samma Tacos varje fredag, gör en Tacolåda istället. Hur gott som hälst och går super fort!  



Pris per pers: ca. 20-50kr beroende på hur många man gör den till
Tillagningstid: ca. 30min (då har jag ränkat in att du ska steka köttfärsen och skära grönsakerna)

Ingredienser 4pers:
Ca. 1/2 kg köttfärs
1 påse tacokrydda
Riven ost
200g Philadelphiaost 
2 dl créme fraiche
Tacosås 
Paprika
Purjolök

Tacochips
Gurka
Sallad
Tomat
Majs
m.m.

Gör såhär:
1. Stek köttfärsen och blanda i Tacokryddan, häll i lite vatten så den inte blir så torr. Hacka purjolöken och häll i den i köttfärsen. 
2. Blanda Philadeplphiaosten, Créme fraiche, tacosås (så mycket du vill ha, och vilken sort) och en hackad paprika. 
3. Bred ut ostkrämen och häll över köttfärs. 
4. Riv osten över och ställ in i ugnen 225 grader, tills den är genomvarm och osten har fått en fin brun färg. Ca. 15-20 min. 
5. Servera detta med grönsaker och Tacochips! 



Motivering: Kan inte ge denna maträtt annat än 5 av 5!! Den är så grymt god. Lagade detta till min familj och min farmor och farfar, de tyckte att det var super gott! Det är enkelt och lite roligare än vanlig Tacos.

Tomatsås med spagetti


Hittade denna maträtt i Coops tidning som de skickar ut en gång i månaden. Testade den på min pojkvän och hans lillasyster. Det ser inte lika gott ut på min bild som i tidningen, men det var väldigt gott! 




Pris per pers:
20-30kr
Tillagningstid: ca. 30min

Ingredienser till 4 pers: 
0,5 dl olivolja
1 hackad gul lök
3 hackade vitlöksklyftor
0,5 dl tomatpuré
800 g krossade tomater 
1 dl vit vin
2 tsk salt
2 tsk honung eller socker
0,5 tsk nymalen svartpeppar
2 tsk torkad oregano
1 dl hackad färsk basilika
Spagetti:
300g spagetti
olivolja
50 g riven parmesanost

Vi hade färdig kyckling till för att få det till lite mera mat, och det blev väldigt gott så det är ett tips! 

Gör såhär:
1. Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs löken någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen utom örterna och låt såsen koka tills den tjocknat, cirka 25 minuter. Tillsätt oregano och hälften av basilikan. 
2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet och rör i olivoljan. Blanda pasta, tomatsås, resten av basilikan och parmesanosten. 



Motivering: Det var väldigt gott! Det tyckte mina provsmakare också. Men det var dåligt att de inte skrivit något om att man kunde ha kyckling eller liknande till i tidningen, för jag tror att det kan bli lite tråkigt utan och jag vet inte om man skulle bli riktigt mätt. 
Men för er studenter som vill ha en snabb maträtt innan ni ska iväg på träning eller liknande, ett hett tips! 
För mig blev det ganska såsigt, ska testa göra den igen och se om jag gjorde något fel, om det är någon som vågar testa sig på den och får den mera som en sås så får ni gärna höra av er.

Tom Ka Gai-gryta med korianderdressing


Samma tidning som tidigare. Faktiskt hur bra som hälst, dock är den från 2007 så den går inte att köpa idag. 

Jag glömde ta kort på denna måltid, men tog kort ifrån tidningen. 



Pris per pers: ca. 50-70kr
Tillagningstid: 30min
Kcal per portion: 594 

Ingredienser till 4 pers:
600g kycklinglårfilé
1 msk rapsolja
1 citrongräs
1 röd chili
100 g shiitake eller champinoner
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl kokosmjölk
1 1/2 dl vatten
+ 1 grönsaksbuljongstärning
1 purjolök
150 g sockerärter
Korianderdressing:
1 kruka koriander
1/2 dl lätt majonnäs
skal från 2 lime
1 msk limejuice
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Till servering:
kokt jasmineris

Gör såhär:
1. Skär bort eventuellt fett från kycklingen och skär i mindre bitar. Finhacka citrongräs och chili. Ansa och halvera svampen. 
2. Bryn kyckling i olja, tillsätt citrongräs, chili och shiitake, fräs några min och salta och peppre. Häll på kokosmjölk, vatten och buljongtärning och koka under lock 10min. 
3. Korianderdressing: Hacka koriander och mixa med majonnäs, limeskal och limejuice. Smaka av med salt och peppar. 
4. Skölj och skär purjolök i grova bitar halvera sockerärter. Lägg ner i grönsakerna i grytan och koka under lock ca. 3min. 
Servera grytan med kokt ris och ringla över korianderdressing vid servering. 

Något sött efteråt...
Koka upp mellangrädde, hacka 200g mörk
choklad. Slå mjölken över chokladen och 
vispa till en slät kräm. Skär färska frukter
i bitar och doppa i chokladen. Sött som 
passasr alla åldrar! 



Motivering: Det var hur gott som hälst och super enkelt! Grytan smakar inte så mycket kokos för er som har hoppats på det, men för mig var det bara en fördel för är inte så förtjust i kokos i vanliga fall. 
Korianderressingen var väldigt syrlig och god, men man ska ha väldigt lite på för annars tar den över smaken. 


Lax Sweet Chili


Detta recept är ifrån samma tidning som Biff i örtbuljong. Det gick jätte fort och blev väldigt bra. Man kan bestämma själv om man vill ha ris, bulgur eller potatis till. 
Jag (Emelie) hade ris och potatis. Det smakade bra med båda. Jag är inte så förtjust i bulgur, men det var de som stod i receptet. 




Pris per pers: Ca. 20-30kr
Tillagningstid: 25min
Kcal per portion: 498

Ingredienser till 4 pers:
4 portionsbitar laxfilé
1/2 tsk salt
1 dl sweet chili sås
1 kruka färsk koriander
skal av 2 lime + 2 msk lime juice
2 krm svartpeppar
Sås:
2 dl mezeyoghurt eller turkisk youghurt (10%)
1 msk honungssenap eller 1/2 msk dijonsenap och 1/2 msk honung
1 krm salt
1 krm vitpeppar
Till servering:
bulgur
isbergssallad
morotsstrimlor
sockerärter

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Lägg laxen i ugnsform, salta och fördela sweet chili såsen över laxen. 
3. Grovhacka korianderbladen, riv skalet av limefrukterna och strö över laxen. Pressa ur limesaften och droppa över. 
4. Mal över svartpeppar och stek laxen mitt i ugnen ca. 15min.
5. Rör ihop såsen. Servera laxen med sås, kokt bulgur, krispig isbergssallad och hastigt kokta morottstrimlor och sockerärter. 

Jag hade som sagt potatis och ris till istället, och det funkade fint. Sen kokade jag aldrig morötterna och sockerärterna, jag gillar dem färska istället. 



Motivering: Jag tycker det smakade jätte gott, lax och sweet chili passade verkligen. Hade min mormor, morfar och lillebror som fick provsmaka denna mat och de gillade den också. Min bror brukar vara kräsen men älskade det. 
Jag kan tycka att det är lite mera helgmat, skulle vara kul att bjuda sina kompisar på.

Kommande


Thaismakande kyckling ska jag (Emelie) göra på imorgon eller på lördag, sen ska jag göra Lax sweet chili på söndag. Kommer nog bli jätte gott! 
Sen har jag hittat en blåbärs suffle som jag ska testa mig på. 
Sen hittade jag precis Coops tidning på bordet och där hade de ett recept på "Ljuvligt goda chokladsemlor", jag vet det ska vara orginalet men det kan vara kul att testa! :) 


Red velvet cupcakes


Jag (Emelie) tycker det är super att få hem tidningarna från både ICA och Coop, där kan man finna mycket inspiration. Det gjorde jag igår, hittade ett recept till cupcakes. Jag har aldrig tidigare gjort cupcakes så nu tänkte jag att jag var tvungen att ta tag i det. Helt klart värt det!



Pris per sats: ca. 50-70kr. Beror på om du har ingredienser hemma eller behöver handla. 
Tillagningstid: 20 min i ugn och sen ska de svalna innan man smetar på glasyren

Ingredienser: 12 st
3 dl vetemjöl
1 msk kakao
1 3/4 dl socker
1 3/4 solrosolja
1 ägg
1 msk röd hushållsfärg
1/2 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl filmjölk
1 tsk ättiksprit
3/4 tsk bikarbonat

Frosting/Glasyr:
100 g färskost av philadelphia typ (rumsvarm)
5 dl florsocker, om du vill ha den mera fast för att göra snygg garnering så behövs mera florsocker
25 g smör (rumsvarmt)
1 msk mjölk
1 tsk vaniljsocker
ev. 1/2 tsk färskpressad citronjuice, går även bra med lime

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Placera muffinsformar på en plåt eller använd en muffinsformsplåt. 
3. Blanda mjök, kakao och 1 tsk salt i en bunke
4. Vispa socker och olja till en jämn och blank smet med elvisp i en annan bunke. Tillsätt ägget, under vispning, sedan hushållsfärg och vaniljsocker. 
5. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt mjölblandningen och filmjölken om vatannat. 
6. Blanda ättika och bikarbonat i en kopp, det skummar lite, rör ner blandningen i smeten. 
7. Fyll smeten i formarna till 3/4. Grädda mitt i ugnen ca. 20 minuter. Låt svalna helt innan de garneras med frosting och strössel. 
8. Frosting: Vispa färskost, florsocker och smör med elvisp i en bunke. Blanda i mjölk, vaniljsocker och ev. citronjuice. 


Motivering: Inte de godaste muffins jag ätit men Frostingen var underbar! Man kanske kan ändra själva muffinsen och använda sig av glasyren. Eller ändra receptet på muffinsen. 
Den får fyra för att frostingen blev så god och att muffinsen gick att äta. 
Jag ska försöka hitta ett bättre recept på muffins så fort jag kan :)

Biff i örtbuljong


Detta recept hittade min mamma i en tidning när jag (Emelie) låg och väntade på att få komma in på operation, i världens bästa tidning för denna blogg. Den hade tillagningstiden, mat till antal personer, antalet kcal per portion. Tidningen hette Laga lätt. Det blev jätte gott och det är inget jag har testat förut. 



Pris per pers: det beror på vilket kött du använder, man kan använda det mesta. 
Tillagningstid: ca. 20 min, beroende på kokningstiden av köttet.
Kcal per portion: 353

Ingredienser till 2 pers:
200g halvfryst biff
4 potatisar
1 stor morot
150 g färsk broccoli, jag använde fryst och tänk då på att broccolin redan är lite svälld
1/2 liten purjolök
4 dl kalvbuljong
2 msk färsk timjan
1/2 msk olivolja
1 tsk balsamvinäger
2 krm gorumetsalt
1 krm svartpeppar

Gör såhär:
1. Skala och skiva potatis och morot. Skär broccoli och purjolök i bitar. (Jag hade mina broccoli hela, blev gott. Man kan även lägga i små majskolvar om man har hemma.)
2. Koka kalvbuljongen i en gryta. Lägg i potatis och mosot och låt de koka ca. 5min. Lägg i broccoli och purjo och koka 5 min till. 
3. Skiva köttet så tunt som möjligt. Lyft över grönsakerna i djupa tallrikar med hålslev. Koka upp buljongen igen. Lägg i timjan och kött och låt de koka ca. 1 min. Lägg köttet på grönsakerna och häll buljongen över. 
4. Blanda olja och balsamvinäger och häll över köttet. Strö över salt och peppar. 

Jag stekte köttet innan för jag tycker det blir godare då. Sen hade jag mandelpotatis och det går väldigt fort att koka, så jag la i köttet innan för de behövde lite längre koktid med morötterna. Sen la jag i resten av ingredienserna. 



Motivering: Det var spännande att göra något helt nytt, och det smakade jätte bra men jag tror inte att det är något som jag kommer göra ofta. Men jag kan absolut rekomendera att testa det. För er som tycker om kokta grönsaker och kött så är den perfekt!

Fruktsallad


Fruktsallad måste nog vara blad det godaste som finns. Om du har blandat med frukt hemma som håller på att bli lite dåligt, släng ihop en fruktsallad av det med lite glass, grädde, choklad eller liknande. Det finns så oerhört många frukter som smakar helt underbart och i en blandning blir det super. 



Pris per pers: helt beroende på vilka frukter du har i, frukt kostar så olika. 
Tillagningstid: ca. 10-15 min. 

Ingredienser: helt upp till dig själv men jag (Emelie) hade:
Honungsmelon
Päron
Äpplen
Banan
Vindruvor
Hallon

Tillbehör:
Grädde
Glass
Choklad
Marsansås
Vaniljsås
M.M.

Gör så här:
1. Skär upp frukten i den storlek du vill, jag själv gillar när det är små bitar
2. Ev. Gör iordning ditt tillbehör. När du ska smälta chokladen och tillexempel doppa, häll ner lite olja för att hålla den flytande. 
3. Servera och njuuut! 



Motiviering: En super bra efterrätt eller något att ta med sig på standen på sommaren. Det är helt underbart. 
Frukt är super gott, glass är super gott! Det kan nog inte bli bättre :)
Det är dessutom nyttigt!

RSS 2.0