Kyckling med gorgonzola ost

Jag har ingen bild till denna maträtt tyvärr. Men den är hur enkel som helst och passar att ha mitt i veckan eller som helgmiddag. 

Pris per person: 20-40kr
Tillagningstid: mindre än 20min

Ingredienser till 4 portioner:
3 kycklingfileér 
1/2 paket gorgonzola ost
1 kycklingbuljong
2 1/2 dl vatten
1 msk grädde
redning 

Serveras med:
Pasta, gärna färsk. Färsk pasta går mycket fortare. 

Gör så här:
1. Skär kycklingen i små tärningar, eller trimlor, vad du känner för. 
2. Stek kycklingen i stekpannan. 
3. Häll ner vattnet i en kastrull, lägg ner buljongtärningen och låt det koka upp. 
4. Lägg ner gorgonzola osten, häll ner grädden och blanda ut med lite redning. Låt såsen koka tills den tagit ihop sig, ca 5-10 min. 
5. Häll över såsen över kycklingen. 
Serveras med pasta och grönsaker. 



Motivering: Gott och fort! Kan det bli bättre?


Frukostbröd

Fruktansvärt gott frukostbröd, går jätte bra att frysa in och tina i mickron. Jag (Emelie) tycker att det är godare med hemmagjort bröd än köpt. 
Tips: gör detta en söndag under tiden du pluggar, då kan du låta degen jäsa medans du fortsätter ditt pluggande. 



Pris:
Tillagningstid: 30-40 min jäsning + 30 min jäsning + 8 min i ugn 

16 stycken:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
2-3 tsk salt
1/2 dl honung eller sirap
1/2 dl rapsolja
1 dl grahamsmjöl
1 dl vetegroddar
1 dl havrekli
1/2 dl hela linfrön 
1 dl rostade solroskärnor
8-9 dl vetemjöl
Garnering:
1 ägg
1 dl rostade solroskärnor
1/2 dl hela linfrön

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en degbunke. Häll ner vattnet och rör tills jästen löst sig. 
2. Tillsätt salt, honung, olja och de torra ingredienserna. Spara lite vetemjöl till utbakningen. Arbeta till en smidig deg. Lägg över en bakduk och låt degen jäsa 30-40 min. 
3. Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda en stund. kavla ut till en tektangel, ca 35x45 cm. Dela degen på längden i två lika delar. Skär varje del i 8 trekanter. 
4. Lägg snibbarna på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa 30 min. 
5. Garnering:
Pensla med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och linfrön. Grädda mitt i ugnen ca 8 min tills brödet fått färg.  



Motivering: Enkelt, gott och super bra att frysa in. Det är även nyttigt också. Jag känner att det blir många fem av fem från min sida just nu. Lyckat att hitta goda rätter att lägga ut, enligt mig i alla fall.

Viltskavsgryta

Detta är något som min mormor är grymt duktig på att göra. Det är enkelt och jätte gott! Jag var tvungen att testa att göra det. 




Pris per pers: ca. 20-30kr 
Tillagningstid: ca.20 min
Ingredienser 4 portioner
1 paket renskav eller vintskav (240g)
2 msk smör, margarin eller olja
1 gul lök, hackad fint
1 liten burk skivade champinjoner 
1 msk vetemjöl
2 dl vatten + 1/2 kött buljong
1 dl grädde
1 krm svartpeppar
1/2 tsk salt

Serveras med:
Potatismos (helst hemmagjort) 

Gör såhär:
1. Värm stekpanna, smält smöret, lägg i köttet fruset direkt i den varma stekpannan. Så tina det alltså inte innan. 
2. Köttet skall stekas ganska snabbt, såman måste "skrapa" av det tunna käöttet och vända ganska ofta. 
3. Lägg sedan i lök och avrunnen svamp, stek några minuter. 
4. Strö över mjöl, häll på vatten och buljongtärningen. 
5. Smaka av med salt och peppar
Serveras med potatismos och grönsaker



Motivering: Hade jag kunnat ge genna rätt 6 av fem toasters så hade jag det! Den är så fruktansvärt god! Den gick också väldigt fort att tillaga, stort plus.

RSS 2.0